Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Här kan du läsa mer om vad som menas med organisatorisk och social arbetsmiljö, och hur vi arbetar med denna på Lunds universitet.

Viktiga pusselbitar i en god arbetsmiljö

Organisatoriska och sociala arbetsmiljöfaktorer är viktiga pusselbitar i arbetet för en god arbetsmiljö. Organisatorisk arbetsmiljö handlar exempelvis om hur arbetsuppgifter fördelas, vilka krav som ställs på oss, hur beslut fattas och vilka samarbetsformer vi har. Social arbetsmiljö handlar exempelvis om hur vi bemöter och stöttar varandra på arbetsplatsen.

Arbetsmiljön ska undersökas regelbundet

Precis som den fysiska arbetsmiljön ska den organisatoriska och sociala arbetsmiljön undersökas regelbundet. Detta sker oftast genom en så kallad OSA-enkät. Syftet med enkäten är att få igång samtal om hur du och dina kollegor, tillsammans med er chef, kan förbättra er gemensamma arbetsmiljö.

Handlingsplan

Utifrån resultatet av OSA-enkäten ska ni ta fram förslag på åtgärder och dokumentera dessa i en handlingsplan. Handlingsplanen ska följas upp tillsammans med skyddsombudet på er arbetsplats.

Risker ska bedömas och åtgärdas

Även risker inom den organisatoriska och sociala arbetsmiljön ska bedömas och åtgärdas. Åtgärderna ska dokumenteras och följas upp. 

Kontakt

Kontakta din närmaste chef eller ditt skyddsombud.

Läs mer om skyddsombud och skyddskommittéer